Mrkvový chlebíček | Read Eat and Live

Mrkvový chlebíček

Téměř celodenní cesta do Rakouska si vyžaduje nějakou mňamku. A co jiného to v době téměř závislosti na mrkvových dortících může být, než mrkvový chlebíček? Nic! Proto je to mrkvový chlebíček. Ha. Logika.




Na rozdíl od sladkého Leničky dortu jsem pro tentokrát udělala takovou lehčí verzi. Proč? Snadné! Lyžák v Rakousku se rovná spoooustě jídla - sladkého, mastného, dobrého. Alespoň cestu jsem se rozhodla ponechat v normálních, zdravých, kolejích. Kecy v kleci, stejně sním to, co vezmou ostatní. A že toho je slíbeného - oreový cheesecake, skořicoví šneci, toasty, řízky... Ale pšt.

Ačkoliv bych ti tu nejradši básnila o rakouském jídle lyžáku, nechme to na samostatný článek a pusťme se do pečení!

Co budeš potřebovat?

- 250 g mrkve (přibližně 3 větší a 1 menší)
- 3 vajíčka
- 4 lžíce vloček (nadrcených)
- 2 datle (plus trocha medu)
- lžička kypřícího prášku
- skořice 


Postup

Alespoň půl hodinky předem namoč datle do vody, aby trochu změkly. Poté si připrav dvě misky. V jedné vyšlehej bílky, v druhé žloutky s datlemi (ty po vyndání z vody rozmačkej na "kaši" vidličkou) a skořicí.

Nastrouhej si mrkev (pokud jsi lenoch jako já, jen oloupej, nakrájej na kolečka a rozmixuj), pokud ještě nemáš, tak i vločky, a oboje přidej k směsi se žloutkami. Promixuj a přisyp ještě kypřící prášek. Na konec k tomu postupně přimíchej ještě bílky.


No a teď už nezbývá nic jiného, než vymazat formu, vlít do ní těsto a 40 minut péct v troubě o 180 °C. 



Dobrou chuť!


Nikol

Nikol Mudrová

4 komentáře:

  1. Vypadá skvěle, určitě vyzkouším! :) Mám jen jednu otázku - dají se něčím nahradit ty datle popr. je vynechat? Já aby chlebíček nepostrádal chuť či tak... :) ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datle tam jsou jako jedno z nejzdravějších sladidel. Můžeš je ale úplně v pohodě nahradit medem, třtinovým/normálním cukrem, stévií... :)

      Vymazat
  2. Hm.. co dělám zítra? Jo nic.. je pátek, věčně jen ležím. Určitě hned zítra jak příjdu ze školy vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to budu doufat, že ti bude chutnat :))
      (jen ještě takové upozornění, které jsem zapomněla dopsat do článku - chlebíček má být trošku morký, rozhodně to není tím, že by nebyl dopečený :) )

      Vymazat