Polívky, polívky, polívky | Read Eat and Live

Polívky, polívky, polívky


"Only the pure in heart can make a good soup." - Beethoven

Kdekoliv se šustne slovo "jídlo", musím tam být. Proto, jakmile jsem se dozvěděla o Polívkování na Smíchovské náplavce, bylo jasno. Nesmím tam chybět! A to prosím nejsem ani nijak extra velký fanoušek polévek. Jenže jídlo je jídlo a jakýkoliv festival s ním? Ale notak. Kdo by si tohle nechal ujít?

Zdroj: facebooková stránka Polívkování

Inu, nastalo ráno osmadvacátého března a já s Naty čekám na autobus do Prahy. Nasedneme. Píšu Leničce, že už vyrážíme z naší zastávky (nastupuje totiž o zastávku dál a posledně nastoupila do jiného autobusu :D). Žádná odpověď. Dojedeme na zastávku, na níž má nastoupit. Nakláníme se do uličky, aby nás snad nepřehlédla (a taky protože jsme se chtěli nadechnout čistějšího vzduchu - pán před námi smrděl po čurankách, fuj), jenže náhle se zavírají dveře a autobus odjíždí ze zastávky. Bez Leničky. Cože, co? Píšu jí, co se jako sakra děje. A co z ní nevypadlo? Naštvala mamku a ta jí neodvezla na autobus.

To jen tak na vysvětlení, proč nejela i Lenička. Teď už tě přestanu nudit zbytečnými žvásty a vracím se zpět k samotnému Polívkování. Poté, co jsme přežily puch z pána v autobusu, jízdu metrem, kde jsme dvakrát přejely stanici, konečně jsme dorazily na Smíchovskou náplavku. Přivítala nás fronta u vstupu. Vzhledem k tomu, že jsme už měly hlad, frontu jsme netrpělivě vystály a jakmile jsme byly vpuštěny ke stánkům, nastal ráj.

I přes ten dav lidí to byl skvělý zážitek. Tolik různých polévek jsem ani netušila, že existuje. Popravdě? Vůbec jsem nevěděla, kterou ochutnat první. Nejradši bych tam utratila všechny úspory, jen abych mohla ochutnat všechny (snad krom květákové a celerové). Jenže to nešlo a já se musela o většinu z nich ochudit. A které byly ty vyvolené?


První z nich tahle oranžová, jejíž jméno jsem už zapomněla. Něco mi říká, že to byla mrkvovo-dýňová. Ruku do ohně za to ale radši nedám... Teď ale k chuti. Jelikož si nepamatuji ani jak se jmenovala, to už značí o tom, že v mém výběru se nevyjímala na předních místech. I tak byla ale skvělá - to totiž byly všechny!



Pro druhou ochutnávku jsme zamířily k zajímavě vypadajícímu stánku. Ten jsem si naštěstí vyfotila, takže přesně vím, jak byla polívka nazvaná - Thug pa. Veganská varianta Tibetské nudlové polívky. A byla výborná! Mé chuťové buňky jí dávají krásné třetí místo.



No a teď přichází to nejlepší. Už jen název - Provensálská houbová - nás naprosto uchvátil. Navíc si paní ve stánku dávala záležet i na zdobení, takže jasná výhra. Tu jsme musely mít. Mňami. Slavnostně prohlašuji, pokud mi někdo sežene na tuhle delikatesu recept, co smrti a i po ní bude můj největší hrdina. Amen!


Ze špice se dostáváme zpět na průměr. Avokádovo-kokosová. Neříkám, že nebyla výborná. To totiž byla. Možná jsem od ní ale očekávala víc. Nebo spíš bylo překvapení, že byla studená, a ne teplá.


Dál už jsme se ale držely a nekoupily si dalších milion skvěle vypadajících polívek. Jen jsme prošly zbytek stánků a vše zakončily jahodovou polévkou s vaflí a zakysanou smetanou, kterou jsme si vyhlídly už na začátku. A byla to ta nejsladší tečka za celým festivalem.

Jenže pořád jsme měly dost času předtím, než měl jet zpáteční autobus. A co jiného jsme mohly dělat, než se projít, sednout si do kavárny a nahlédnout do úžasného knihkupectví s bazarem?

Za lodí můžeš vidět stánky Polívkování.



Ačkoliv byla po celé Praze spousta lidí, což já fakt nemusím (a proto chceš bydlet v Praze, Nikol, logika, fakt!), celý den se rozhodně vydařil. Myslím, že jsem se konečně trochu nadchla pro polévky a možná opravdu jen možná některou i zkusím ukuchtit sama. Takže mi drž palce, hledej recept na provensálskou  houbovou a měj se báječně. 


Nikol



Nikol Mudrová

2 komentáře:

  1. To muselo byť skvelé :3 ja osobne polievky milujem asi najviac zo všetkých jedál ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě až do teď polívky moc nemusela. Tyhle byly ale fakt moc moc dobrý :)

      Vymazat