Jak na snídaňové (ne)kaše? (No. 5 - puding z lněného semínka) | Read Eat and Live

Jak na snídaňové (ne)kaše? (No. 5 - puding z lněného semínka)

Chtěla jsem dnes přidat jiný článek, jiný recept. Na poslední chvíli jsem se ale rozhodla pro tento. Jinak to nešlo, opravdu. Snídaně jsou jednou z mých závislostí, a jakmile přijdu na něco nového a skvělého, všechno ostatní musí jít stranou. Zvláště, když se jedná o něco tak úžasného, božího, mňamkózního, jako je tento puding z lněného semínka. Vyzkoušej a pochopíš! ♥



Abych tě ještě více navnadila, než ti prozradím, jak takovou ňamku udělat, seznámím tě s pár zajímavými fakty o lněných semínkách. Jak je vlastně jíst? K čemu jsou dobré?

V první řadě bych ti měla říct, že jíst celá semínka je naprosto zbytečné. Tvým trávicím traktem totiž projdou bez porušení a ty z toho nemáš žádný užitek. Veškeré prospěšné látky se totiž skrývají uvnitř. Nejlepší je tedy semínka namlít, nebo alespoň rozkousat. 

Teď už ale k tomu, co za prospěšné látky obsahují. Po pravdě, v tomto ohledu jsou dosti podobné semínkám chia (až na to, že jsou nejméně třikrát levnější). Mají v sobě vysoký podíl bílkovin (kolem 18 g/100g), omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínů (B, C, E) a minerálních látek (železo, draslík, vápník, hořčík). Jak už to ale u takto zdravých věcí bývá, nemělo by se to přehánět. Když je ale budeš používat s mírou, mohou ti pomoci hned s několika problémy:

- protizánětlivé účinky
- k správnému vývoji mozku dětí
- prevence proti rakovině
- pomáhá při onemocnění jater, cukrovce
- posiluje imunitní systém
- prevence obezity
- proti zácpě
- pomáhá při premenstruačních potížích

Chytrých řečí už ale bylo dost. Už víš, proč zrovna tuhle snídani si zítra udělat, tak můžeme přejít na samotný recept. 

Co budeš potřebovat?

- 1/2 hrnku lněných semínek
- hrnek mléka
- lžička medu (v původním receptu místo něj byly datle, které mi doma bohužel chyběly)
- 1/2 lžičky skořice


Postup

Jak už to u mých snídaňových receptů bývá, není to nic náročného a zdlouhavého. Prostě a jednoduše jen smícháš všechny ingredience... 


...a rozmixuješ. Pokud se ti po chvilce mixování utvoří takováto kejda kašovitá hmota, máš vyhráno.


Stačí to už jen naservírovat tak, aby se na to dalo koukat a je to. 


Dobrou chuť. :)


Nikol

Unknown

8 komentářů:

  1. Mňamka! Vypadá to moc dobře, je to pro mě novinka, takže zase nějaká další nová snídaně. Určitě vyzkouším :)

    Life by Peggie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě taky hledala novinky a vyplatilo se. Našla jsem jich hned několik a tenhle puding je z nich rozhodně nejlepší. Vřele doporučuji ♥ :)

      Vymazat
  2. http://aduliksun.blogspot.sk/2015/05/giveaway-za-30-000-pozreti-na-blogu.html :) ----- Pozývam vás na GIVEAWAY u mňa na blogu :)

    Prídeš mi navariť ? Vyzerá to super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrknu na to:)
      A samozřejmě, hned zítra začínám službu v tvé kuchyni, čekej mě :DD

      Vymazat
  3. Ty kaše mě fakt pronásledují všude... :D Věřím, že je to dobré, ale já jsem tomu teda ještě vůbec nepřišla na chuť :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle není kaše jako třeba ovesná. Opravdu to chutná jako oříšková pěna 😊

      Vymazat