Jogurtové bochánky | Read Eat and Live

Jogurtové bochánky

Už to bude skoro rok, co jím pečivo jen když jsem si naprosto jistá, že je stoprocentně celozrnné. No, a vzhledem k tomu, že to pečivo, co prodávají čerstvé (jak se dnes říká zmraženým polotvarům) v supermarketech, není úplně celozrnné nikdy, jsem odsouzena k životu bez něj. Ne, dělám si srandu. Vůbec mi nevadí nejíst pečivo. Začátky byly těžké, ale žádné důležité živiny z něj nezískávám, tak proč se jím ládovat? Postupem času chuť na něj zmizí a je to v pohodě. :)

Někdy mě ale přeci jen přepadne chuť namazat si na něco křenovou pomazánku, či na snídani burákové máslo. Od toho tu jsou buď trvanlivé celozrnné chlebíky, které někdy stojí až hříšně moc, nebo je čas udělat si něco domácího. A přiznejme si to, to je vždy nejlepší. Navíc tyhle jogurtové bochánky opravdu stojí za vyzkoušení. Jsou fakt skvělé!


Co budeš potřebovat?

- 2 hrnky celozrnné žitné mouky
- kelímek jogurtu
- mléko dle potřeby
- 1 1/2 balíčku kypřícího prášku
- lžíce třtinového cukru
- špetka soli
- kmín/semínka/whatever na ozdobu 


Postup

Všechny suché ingredience (mouku, cukr, sůl a kypřící prášek) smíchej, načež přidej jogurt. Teprve až když vše s jogurtem promícháš, přilij podle potřeby mléko. Těsto by každopádně nemělo lepit, aby se z něj dobře bochánky dělaly. 


Jakmile tedy poměry vychytáš natolik, že těsto lepit nebude, je čas ho rozválet a pomocí skleničky vykrojit kolečka. Pokud ale přeci jen pořád trochu lepí a vykrajování jde těžko, stačí bochánky vytvarovat jen od oka v ruce. Chceš-li, můžeš ještě přidat něco na ozdobu.


Pečou se přibližně 15 minut v troubě předehřáté na 210 °.


Dobrou chuť. :)


Nikol


Nikol Mudrová

7 komentářů:

  1. mňam♥

    https://clodyteenmummy.wordpress.com

    OdpovědětVymazat
  2. Jéé, tak to je super, to se mi akorát hodí, protože zrovna s mamkou řešíme jak zlikvidujeme bílý jogurt a navíc ty bochánky vypadají skvěle, díky moc :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Super recept, vypadá to moc dobře ještě jsem nic takového nejedla tak alespoň mám nějaký tip co vyzkoušet :-)
    LuxureGirl

    OdpovědětVymazat
  4. Super recept, vypadá to moc dobře ještě jsem nic takového nejedla tak alespoň mám nějaký tip co vyzkoušet :-)
    LuxureGirl

    OdpovědětVymazat