Skořicoví (ne)šneci | Read Eat and Live

Skořicoví (ne)šneci

Snad všechny food bloggerky přidávají samé skvělé recepty s ještě lepšími fotkami výsledků. Prostě inspirace sama! Ale ne, já prostě musím být výjimka. Pf. Vraťme se o týden zpět, kdy jsme měli neskutečně vyčerpávající cyklisťák. Posledním pozůstatkem z něj je recept právě na tyto skořicové šneky. Nebo přesněji - skořicové hroudy aneb jsem mástr kuchtík :D. Takhle to totiž dopadá, když se jeden den uleju s tím, že na druhý den na oplátku upeču něco dobrého. Karma is bitch!

Ha. Ha. Ha. I když... když se to vezme kolem a kolem, vlastně jsem to splnila. Tyto ohavné "nesmírně krásné" výtvory opravdu byly dobré! Jakože fakt, moc! Teda alespoň pro mě, jakožto pro milovníka všeho se skořicí. Ale uznej... tato kejda není hodna putování do společnosti. A už vůbec ne do pusy učitele, u něhož mám s odřenýma ušima jedničku. Nene, já bych si tu těžce vydřenou jedničku z češtiny (z češtiny, chápeš? já mám jedničku z češtiny! whaat? :D) ráda udržela. 

Jak jsem to nakonec vymyslela? 


Celou dobu pečení jsem chodila okolo trouby jako mlsná koza, čekajíc, kdy konečně "šneci" začnou vypadat jako šneci. Jenže pak zazvonila minutka, byl čas tu nádheru vyndat a pořád nic. Jako cože? Vztek. Bezmocnost. Smutek. To vše mne pohltilo a já se naštvala natolik, že jsem se rozhodla na cyklisťák vzít kupovanou bábovku a půlku šneků "tohoto" sníst na posezení. Jakože abych zahnala smutek, víš co... Takhle se z Nikol stala kulička a stejně jsem byla za bábovku pochválena. Win, win. :D

Co budeš potřebovat?

těsto:
- 3 hrnky celozrnné (žitné) mouky
- vajíčko + žloutek
- 1/2 hrnku mléka
- prášek do perníku
- 1/2 prášku do pečiva
- lžíce medu
- lžička burákového másla
- špetka soli

náplň:
- 4 lžíce medu
- 3 lžíce skořice
- bílek


Postup

Ze začátku se vše zdá jednoduché. Prostě se jen smíchají suché ingredience...


...a do nich přidáš vše ostatní (med je lepší rozehřát v mikrovlnce). Vše důkladně v rukou prohněteš, dokud se ti nevytvoří pevné těsto, které nebude lepit a půjde vyválet. To také uděláš - těsto vyválíš do jakéhosi obdélníku.

A zde přichází ta složitá část. Nebo alespoň ta část, v níž si myslím, že já osobně udělala chybu. Rozehřála jsem totiž i med, který měl jít do náplně. Díky tomu, po smíchání všech ingrediencí náplně a namazání na těsto bylo těsto značně (slabé slovo) rozbleptané. Šlo také špatně smotat a nakrájet. Takže moje rada zní - med nerozehřívej, smíchej ho tuhý se skořicí, bílkem a směs namaž na těsto. Poté obdélník sroluj a nakrájej.


Jednotlivé šneky (pokud se tomu tak dá vůbec říkat :D) ulož do nějaké zapékací nádoby vystlané pečícím papírem a dej na 20-30 minut do trouby rozehřáté na 190 °.


Rada číslo dvě - rozhodně nemazej náplň, která ti vytekla při krájení a rolování, navrch. Nikdy! Nejspíš další důvod, proč moji šneci nevypadají jako šneci. I když musím říct, že ten med navrchu byl moc dobrej... :D


Dobrou chuť. :)


Nikol

Nikol Mudrová

6 komentářů:

  1. Hmm, asi to budu muset vyzkoušet :) Namlsala jsem se skořicovými šneky minulé léto na severu a když jsem si je dala u nás kdekoliv, kromě ikey, tak se to nedalo jíst :D Takže je nejvyšší čas vyzkoušet něco domácího :)
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti budu držet palce, ať tví šneci vypadají lépe než ti moji. :D A snad budou chutnat :)

      Vymazat
  2. :D Zasmála jsem se. :D Neboj, to bylo prostě jen špatnou konstelací hvězd! :) Příště se už povedou... :)

    Corculum♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D To jsem ráda, když už nic jinýho, tak se zasmějem :DD
      Jestli si na ně ještě někdy troufnu.. :DD ale snad ano :)

      Vymazat
  3. Tak hlavně, že chutnají! na vzhledu nesejde ;) odkud máš recept? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak' No.. původní recept je od FitFoodManic, ale krapet jsem ho upravila a vytunila (a ubrala jablka, protože ty jsme neměli, fňuk) :)

      Vymazat