Jablečný závin | Read Eat and Live

Jablečný závin

Po dýni přichází další podzimní "příchuť" - jablka! Skořice. A oříšky. Nejlíp všechno dohromady s hrnkem teplého čaje zachumlaná do několika vrstev svetrů a dek. Až mě zaráží, že jsem se místo lenošení nebo brečení nad vším, co musím udělat, rozhodla upéct něco tak "složitého" jako jablečný závin. Strávila jsem nad tím přes hodinu, chápeš to? Rozhodně to ale stálo za to, já měla konečně zas co jíst a byla jsem naprosto spokojená. Do doby, než jsem to celé víceméně sama, hih snědla. Ale nevadí, už mám další recept, na který se chystám. Opět z jablek. Ano, máš se na co těšit! :D


Co budeš potřebovat?

- 1/2 - 2 hrnky celozrnné (žitné mouky)
- 3/4 hrnku kokosu
- 1/2 hrnku jablečného pyré
- vejce
- 50 ml olivového oleje
- 3 - 4 jablka
- skořice
- agáve sirup
- 1/2 hrnku vlašských ořechů
- citronová šťáva


Postup

Nemáš jablečné pyré? Nechce se ti kupovat? Než začneš se samotným závinem, můžeš si udělat své, domácí. Stačí nakrájet přibližně 4 jablka na kostičky, zalít vodou, ochutit skořicí a nechat vařit do změknutí. Poté vodu vylij (nebo vypij, je z toho skvělý mošt!), jablka nech vychladnout a rozmixuj.

Teď už tedy máš všechny ingredience a můžeme začít. První připravuj těsto. Smíchej mouku s pyrém, olivovým olejem, vajíčkem, kokosem, trochou skořice a agávovým sirupem. Toho jsem tam dala přibližně polévkovou lžíci, vzhledem k tomu, že tam už je sladké pyré, ale klidně oslaď více. 


Celistvé, nelepivé těsto zabal do potravinářské fólie a dej na chvíli odpočinout do lednice. 


Mezitím zastrouhej 3 - 4 jablka, ze kterých vymačkej pokud možno co nejvíce šťávy. Následně k nim přidej oříšky a další pořádnou dávku skořice.


Již odpočinuté těsto opatrně rozválej do co nejtenčí placky. Rozprostři po něm jablečnou směs a sroluj. V tomto bodě by se měl celý závin potřít rozmíchaným vajíčkem, na což jsem samozřejmě zapomněla. Nevadí. :D



Teď už jen stačí celý výtvor strčit na 30 minut do trouby předehřáté na 160 ° a dobrota je na světě.


Dobrou chuť. :)



Nikol

Nikol Mudrová

6 komentářů:

  1. Už dlouho se na štrůdl chystám ,ale nenašla jsem ten správný recept :D ! Vypadá skvěle :) !


    runeatandtravel.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to jsem ráda, že tohle pomohlo. Snad bude chutnat. :))

      Vymazat