Blogmas I. (Gingerbread raw balls) | Read Eat and Live

Blogmas I. (Gingerbread raw balls)

Klid. Pohoda. Žádný stres. To vše přišlo o pár dní dříve, než jsem si myslela. Co jsem ale naopak očekávala, byl důvod, proč je to tu všechno dříve - nemoc. Cítila jsem, že to nemůžu vydržet. Je to taková moje skoro každoroční klasika - před Vánoci a před začátkem letních prázdnin. Nepomohla ani halda ovoce, co jsem do sebe cpala, dokonce ani to, že jsem se vzdala cvičení. Pf. Tomu už tedy říkám oběť!

Ale víš co? Proč to brát tak negativně. Mohlo to být i horší. Dokud se navíc cítím natolik dobře, abych ráno vstala a uvařila si dobroučkou snídani (v duchu Vánoc, takže samozřejmě cokoliv s perníkovým kořením :D), je vše v pořádku. Co víc, dokonce i na pečení cukroví a vytváření dárku pro sestru si klidně troufnu. Byla by škoda nevyužít těch pár volných dní navíc k navození té pravé atmosféry. Takže koledy na plný pecky, zapnout nějaký ten vánoční film a jde se provonět dům vanilkou. A opět samozřejmě i perníkovým kořením. ♥



S cukrovím to u nás máme rozdělené. Mamka peče perníčky (protože její perníčky jsou bezkonkurenčně nejlepší a kdo říká něco jiného, lže!), skořicové a kokosové keksíky a babička vždycky pošle ten zbytek. Nějaké to linecké, kokosky, vanilkové rohlíčky... Vlastně ani nevím, jak se to všechno jmenuje, když nad tím tak přemýšlím. Každopádně se na to vždycky všichni hned vrhneme a přesladíme se dřív, než Vánoce vůbec stihnou začít. Což byl vlastně ve zkratce poslední víkend. 

Ne, že by mi to nechutnalo. Já cukroví zbožňuji každým kouskem sebe, ale... Už mám trochu pozměněné chutě. Nedokážu sníst tolik sladkého, ať se snažím sebevíc. Vždycky se totálně přesladím a několik dní to nemusím vidět. Jenže co pak budu jako jíst? Přeci si u štědrovečerní večeře nedám rýžový chlebík vykrojený do tvaru sněhuláka. To tedy ne. Já nad tím pěkně vyzrála se svým zdravým, (zpravidla) ne tak sladkým cukrovím. Který si ale u štědrovečerní večeře stejně nedám, protože ten den se klidně s radostí přesladím, až mi z toho bude špatně. Tak! :D

Abych tedy konečně šla k věci. K jádru tohoto článku a k jádru dalších "Blogmas" článků, přejdu rovnou na recept jednoho druhu cukroví. A víš co? Paradoxně k předchozímu odstavci, tyhle kuličky jsou mnohonásobně sladší, než většina ostatního cukroví. Nevadí. :D

Co budeš potřebovat?

- 200 g datlí
- 100 g rozinek
- 1/2 hrnku mandlí
- 1/2 hrnku vlašských ořechů
- perníkové koření
- vanilkové aroma
- holandské kakao na obalení


Postup

Úplně jako první věc rozemel oboje oříšky. Dej je do nějaké misky a přimíchej k nim kolik jen perníkového koření chceš. Záleží na Tvých chutích. Myslím, že v původním receptu byla jedna lžička, ale hm... Já prostě zbožňuji vůni perníčků a jejich chuť ještě víc, takže jsem hodně trochu přidala.


V mixéru dále rozmixuj datle s rozinkami, trochou vody a vanilkovým aroma. Pokud máš takový malý mixér, jako já, doporučuji to mixovat minimálně na dvě části, jinak u toho budeš stát dlouho a stejně nic neumixuješ. :D




Teď přijde to nejlepší. Umyj si ruce a pořádně jimi obě směsi promíchej. Jen ať se všechno spojí dohromady. A vůbec se neboj, že je těsto trochu lepivější. Jakmile vytvaruješ kuličku, stejně jí v něčem obalíš, takže se ve výsledku nic lepit nebude. 


Kuličky můžeš obalovat v dalších namletých oříškách, v kokosu, semínkách... Já ale nejvíc doporučuji holandské kakao. Vzhledem k tomu, že samotné kuličky jsou díky datlím a rozinkám neskutečně sladké, v kombinaci s kakaem se to přeci jen trochu vykompenzuje. Navíc kdo by neměl rád kakao? ♥


Jednoduché, že? :) Recept hotový za nějakých dvacet minut a zbyde čas i na nějaký ten film a válení v posteli. Jupí. Také si užij předvánoční pohodu a těším se u dalšího článku. :)



Nikol


Nikol Mudrová

2 komentáře:

  1. Vypadají krásně :)) já datle moc nemusím, ale už jsem si všimla, že jsou součástí asi všech raw receptů, které znám:D
    Getmovin by Deni

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že můžeš datle úplně v každým receptu nahradit rozinkama a vyjde to na stejno. :) Nebo třeba sušenýma švestkama, meruňkama... :)
      Jinak děkuji. :)

      Vymazat