The best banana bread! (vegan) | Read Eat and Live

The best banana bread! (vegan)

Už je to dávno, co jsem pekla tenhle úžasný chlebíček. Tak dávno, že si ani nepamatuji, jestli to bylo před, či dokonce po Vánocích. Vím jen, jak skvěle voněl a jak ho jedli všichni. I ti, co normálně moje zdravé výtvory raději vymění za buchtu z pekárny - mamka, taťka, sestra a dokonce i Lenička! Vážně, bez keců. Tohle Ti zaručí úspěch za jakékoliv okolnosti! :)

A proč mi to trvalo tak dlouho, než jsem sepsala recept a přidala ho sem? Upřímně? Ani nevím. Asi jsem byla natolik omámena chutí, že jsem na to zapomněla. Děkuj tedy Kamče, která se mně ptala, jestli náhodou nějaký recept na banánový chlebíček nemám. Díky ní jsem ho našla ve své složce blogu v počítači. Třikrát sláva! Nebo rovnou čtyřikrát, protože je fakt boží (i Kamča, i ten chebík!)


Co budeš potřebovat?

- 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky
- 2 banány
- 1/4 hrnku datlí
- 2 lžíce rozmixovaných lněných semínek + 6 lžic vody
- lžička kypřícího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky skořice
- lžička perníkového koření
- špetka soli
- sezamová semínka
(lžičce agáve sirupu)


Postup

Nevidíš v seznamu ingrediencí žádná vajca? Připadá ti to divné? Neboj se. Já se také bála a úplně zbytečně. Po tomto pokusu bych je nejraději ve veškerém pečení nahradila lněnými semínky!

No, a když jsme u nich, rovnou s nimi začneme. Spolu s vodou je v mixéru rozmixuj do jakési pochybné pasty. Je to vlastně podobné, jako tento puding. :)


Chvíli nech semínka bobtnat ve vodě a vedle v misce smíchej všechny suché ingredience (datle předtím nakrájej na menší kousky, popřípadě i vypeckuj).


Pokud jsi stejný lenoch, jako já, banány strč ke lněným semínkům a rozmixuj je spolu s nimi. Poté kaši přidej k sypké směsi, pořádně to smíchej a třeba i oslaď. To jsem však dělala, jen aby se nestalo, že mi ostatní řeknou, že je to opět málo sladké. Tentokrát to ale vůbec potřeba nebyla - přeci jen... 3 banány mají cukru habaděj.


Snaž se těsto nesníst takové, jaké je (což jde lépe bez "strachu" ze salmonely z vajíček :D), dej ho do formy s pečícím papírem, posypej ještě sezamovými semínky a je víceméně hotovo. Trouba předehřátá na 150° už udělá veškerou práci za Tebe. Jen chlebíček nezapomeň po 50 - 60 minutách vytáhnout. :)


Teď už si můžeš jen a pouze pošmáknout. :)



Dobrou chuť. :)


Nikol

Nikol Mudrová

10 komentářů:

  1. Akurát mamina kúpila banány, tak aspoň viem, ako ich využijem☺
    Bibiána Navrátil's blog

    OdpovědětVymazat
  2. Super :) Už dlouho hledám nějaký recept na banánový chlébík ... a tento bude ten pravý, a jako bonus i veganský #atochceš :)
    Sweet Life with Lena

    OdpovědětVymazat
  3. Banánových chlebíků jsem zkoušela již několik, podle různých receptů, takže určitě vyzkouším i tento.

    OdpovědětVymazat
  4. Odpovědi
    1. Jé, to jsem moc ráda. :) Ať chutná. :)

      Vymazat