Celozrnný cuketový chlebíček | Read Eat and Live

Celozrnný cuketový chlebíček

Sakra dlouho se mi nestalo, abych doma měla tolik cukety, že bych nevěděla, co s ní. Fakt dlouho! Jakmile mi však nedávno v ledničce stále přibývala, i když jsem ji měla snad každý den k večeři, padla jasná volba na cuketový chlebíček. Beztak jsem ho dávno chtěla zkusit, slyšela jsem na něj samou chválu a navíc... mě samozřejmě opět honila mlsná. A je výborný. Zkus ho. :)



Co budeš potřebovat?

- 300 g cukety
- 2 hrnky celozrnné žitné mouky
- 2 vejce
- 1/2 hrnku olivového (kokosového) oleje
- 80 g medu
- 40 g vlašských ořechů
- 30 g hořké čokolády (80 %)
- 2 lusky vanilky
- lžíce skořice
- lžička jedlé sody


Postup

V míse nejprve vyšlehej vajíčka s medem, olejem, vanilkou a skořicí. Poté postupně přidávej mouku smíchanou s jedlou sodou.

A právě teď je čas nakrájet cuketu. Případně pokud je moc vodnatá, vymačkej z ní i nějakou tu vodu. Ať pak chlebík není moc rozmočený. 


Spolu s nastrouhanou cuketou do těsta přidej i oříšky a kousky čokolády.



Stačí už jen těsto přendat do formy vyložené pečícím papírem, posypat lněnými (nebo jinými) semínky a dát péct. Troubu předehřej na 180 ° a peč 50 až 55 minut.



Poslední důležitá poznámka - chlebík nech poctivě vychladnout. Neužírej. Já to nevydržela a byl uvnitř mokrý, jakoby nedopečený. To však zmizí hned, jak nebude tak horký. Takže se určitě vyplatí počkat. Zvlášť, pokud ho budeš chtít podávat ještě někomu jinému, než jen sobě. :)

Taky doporučuji nedělat stejnou chybu jako já a nenechávat chlebík bez dozoru. Je totiž vážně dobrý. Dokonce až tak, že i moje normálně nic-zdravě-napečeného-nejedící rodinka sežrala snědla na posezení půlku. Takže když jsem přijela po pár hodinkách domů, na fotku mi toho moc nezbylo. :DD 


Druhý den ráno jsem si proto udělala jen poloviční porci lívanců a dala si k nim i tuhle ňamku (fakt oběť, co? :DD), aby to na fotce alespoň nějak vypadalo. #světovýproblém



Dobrou chuť. :)



Nikol

Nikol Mudrová

Žádné komentáře:

Okomentovat