Jablečný koláč | Read Eat and Live

Jablečný koláč

Co normální člověk dělá o svoje volno? O čtyř měsíční prázdniny? Třeba čte. Cestuje. Co já vím... třeba i medituje. A co dělá Nikol? Honí jí mlsná každou sekundu jejího volnýho času. To, i když celý dopoledne vaří v restauraci a logicky by měla mít jídla plný zuby.  Ale nee. Ona jakmile přijde domů, už by zase něco vařila. Pekla. Jedla.

Neměli bychom ji však soudit. Je to totiž holka šikovná (která se umí zatraceně dobře pochválit :D) a poslední dobou se jí daří. Už v kuchyni nějakou dobu nebyl fail v podobě rozpadlé bábovky, či nevykynuté pizzy. A tenhle jablečný koláč? Ten je, prosím, bez jediné chybičky. Skořice a vanilka spolu s jablky tvoří až nad očekávání skvělou kombinaci a křupavé oříšky navrchu? Toť jen třešinka na dortu. Neváhej. Seber svá měkká, otlučená jablka, které už doma nikdo nechce jíst. Nakrájej je a šup s nimi do dortové formy. Nebudeš litovat. :D



Co budeš potřebovat?

- 4 jablka
- 80 g špaldové mouky
- vajíčko + žloutek
- 50 ml mléka
- 40 g kokosového oleje
- lžíce medu
- lžička vanilkového extraktu
- 1/2 citrónu
- lžička skořice
- lžička jedlé sody
- 100 g datlí
- ořechy, semínka na posypání


Postup

Krapet tricky může být začátek. Nakrájet jablka na co nejtenčí plátky bez nějakého struhadla, pouhým nožem, není zrovna jednoduchý úkol. Jakmile to ale zvládneš, zbytek je easy peasy.


Za prvé - smícháš jablka s datlemi nakrájenými na menší kousky, se skořicí, s citronovou šťávou a kůrou.

Za druhé - vyšleháš vejce, med, kokosový olej, mléko a vanilkový extrakt.

Za třetí - obě směsi smícháš dohromady...


...a přendáš do formy vystlané pečícím papírem.

Za čtvrté už jen stačí posypat vrch jakýmikoliv oříšky a semínky.


Poté už je po 35 - 40 minutách pečení v troubě předehřáté na 180° hotovo. :)



Čas vychutnat si dokonalý chuťový zážitek. Třeba s takovým tvarohem. Mmmm... Nebo jogurt, maliny a jahody. ♥



Dobrou chuť. :)


Nikol

Nikol Mudrová

Žádné komentáře:

Okomentovat