Rybízová galette | Read Eat and Live

Rybízová galette

Znáš tyto kulaté, křupavé koláče? Jedno z typických francouzských pečiv - galette. Kam se hrabe nějaká bageta? Tohle je totiž vynález, který můžeš připravit jak na slano, tak i na sladko. Téměř v jakémkoliv ročním období. Máš spoustu dýně? Udělej dýňovou. Jablka? Hrušky? Žádný problém. Sýr? Houby? I to je možné! Letní ovoce? Jakbysmet. Jinými slovy - jakékoliv chutě máš, s největší pravděpodobností je s galetkou úspěšně zaženeš. 

Já se samozřejmě opět pídila po nějaké zdravější verzi - celozrnné, méně sladké. Jediné máslo jsem nehodlala změnit. Pravé francouzské galetky jsou totiž striktně z čerstvého másla. Žádná náhrada v podobě Hery, či snad oleje. Máslo napomáhá té příjemně nasládlé chuti těsta. Rozhodně stojí za to, ho tam nechat!

Snad jsem tedy ještě stihla tímto pozdním zveřejněním receptu poslední kousky letního ovoce ze zahrádky a pojďme od teorie k samotnému pečení. :)


Co budeš potřebovat?

- 2 hrnky špaldové mouky
- 150 ml studené vody
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 3 lžíce medu
- vanička odtučněného tvarohu
- hrníček rybízu
- lusk vanilky


Postup

Jak je koláč výborný, tak je i vcelku jednoduchý a rychlý. Stačí jen z mouky, vody, rozpuštěného másla a lžíce medu vypracovat bochánek a nechat ho půl hodinku odpočívat v lednici.


Mezitím můžeš připravit tvarohovou směs a rybíz, což je opět easy peasy. V tvarohu jen rozmícháš další lžíci medu a vnitřek jednoho vanilkového lusku. Pokud máš, jako já, rybíz mražený, chvíli ho na mírném plameni povař s lžící medu, ať povolí.

Bochánek pak rozválej do kruhu, namaž na něj - s vynecháním krajů, ty se budou ohýbat - tvaroh, přidej rybíz, ohni rohy a nejtěžší část je vlastně za Tebou. :)



Rohy ještě pomaž vajíčkem, ať jsou lesklé na což jsem zapomněla, ale budeme se tvářit, že ne :D a na plechu s pečícím papírem strč koláč do trouby. Peč 40 minut na 190 ° a nech si chutnat. :)





Nikol

Nikol Mudrová

4 komentáře:

  1. Ach, tak tohle vypadá úžchvatně, hned bych si kousek dala! A dávám odběr, kdyby tě i můj blog zaujal, budu ráda, když mě budeš sledovat také :)

    BLOND SITE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to jsem ráda, děkuji. A mrknu na něj. :))

      Vymazat