Tofu kari s kešu oříšky | Read Eat and Live

Tofu kari s kešu oříšky

 Postupně nám už z ledničky mizí rajčata, paprika... prostě veškerá zelenina ze zahrádky. Včera to dokonce dopadlo tak, že tam byl jen ledový salát. Kam se hrabe déšť. Tohle je snad ještě horší dopad konce léta (a že já déšť nesnáším!). :( Naštěstí večer přišel taťka s posledním košíkem rajčat a paprik od babičky, mamka z krámu přitáhla lilek a cuketu a já byla v sedmým nebi.

Nejen, že jsem měla večeři, ale taky nápad na dnešní oběd. Už nějakou dobu jsem měla chuť na zeleninové kari s tofu, takže jsem rovnou sedla a začala vymýšlet recept. Což mimochodem většinou na první pokus až tak dobře nedopadá, ale tentokrát se stala výjimka. Nebylo to jen dobrý, bylo to naprosto úžasný. Výborný! <3 Po těch zbytcích z víkendu, na čem jsem přežívala včera, to opravdu bodlo. Navíc je to jídlo rychlé, jednoduché a naprosto vhodné na krabičkování, jen co mi začne škola.  Win win.





Co budeš potřebovat?

- 80 g tofu
- hrst kešu oříšků
- 1/2 červené papriky
- 1/3 menšího lilku
- 1/3 menší cukety
- 4 rajčata
- menší hrst hub
- cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky nastrouhaného zázvoru
- šťáva z 1/2 limetky
- olivový olej
- kari koření
- lžíce sojové omáčky
- 100 ml mléka
- sůl, pepř
- petržel
- basmati rýže

(na 1 větší porci)


Postup

Nejprve smíchej na kostičky nakrájené tofu s kari kořením a olivovým olejem. To následně osmahni na pánvičce do křupava ze všech stran. Ke konci ještě přidej na osmahnutí hrst kešu oříšku. Poté vše odlož na stranu a vrhni se na samotné kari.


Nakrájej si cibuli na kostičky, česnek na tenké plátky, lilek na kostičky, cuketu na čtvrtinky a papriku na úzké proužky. Na pánvi nech nejprve na troše olivového oleje osmahnout česnek a cibuli. Po chvilce přidej cuketu s lilkem, houbami a strouhaným zázvorem, zalij šťávou z poloviny limetky a nech několik minut povařit.


Zdá se ti, že jsou již cuketa s lilkem uvařené? Čas dodat ke směsi rajčata a papriku. Zde můžeš vše i posolit a opepřit. Opět nech několik minut vařit - rajčata by měla změknout a pustit šťávu.


Mezitím připrav "omáčku", která udělá samotné kari. Mléko smíchej s lžící sojové omáčky a několika lžičkami kari - záleží na Tobě, jak moc Ti kari chutná. :)


 "Omáčku" přilij k zelenině a vím, už je to asi trapný, ale zas nech vařit. Chce to trochu trpělivosti. Celé to musí zhoustnout, chutě se promíchat. Pak to bude stát za to, věř mi! :) Úplně jako poslední, poté, co pánev odstavíš z ohně,  přimíchej petržel.

Tadá. Hotovo! :)


Podávej s basmati rýží, tofu a oříšky navrchu a nech si chutnat. :)






Nikol

Nikol Mudrová

Žádné komentáře:

Okomentovat