Domácí hovězí burger | Read Eat and Live

Domácí hovězí burger

Kdo miluje burgery? Jáá! Jedna z prasárniček, kterou nikdy ani trošičku nelituju. A samozřejmě, když mluvím o burgeru, nemyslím ten rádoby burger z Mekáče, KFCéčka... Myslím tím ten poctivý, nešizený, mňamkózní. Třeba z LeBurger. Nebo taky domácí. Klidně i trochu odlehčený. Na ten jsem se konečně vrhla minulý týden a povedl se parádně.

Recept už jsem měla dávno vymyšlený. Lehce jsem se inspirovala lekcí vaření burgerů v hotelu Marriott, kam jsem byla loni v létě pozvaná. Jen houska byla oříšek. V troubě u nás na bytě jsem si domácí péct netroufla, klasickou burgerovou jsem kupovat nechtěla - ty jsou fujky - takže nezbývalo nic jiného, než improvizovat. Regály s pečivem v Kauflandu jsem prošla hned několikrát a do oka mi padl chia bochánek. Zrovna ho přinesli teplý, takže volba byla jasná. A lepší být ani nemohla. Na to, že bílé pečivo moc nemusím, byl vynikající. Kupodivu skvělé kombo k burgeru.

Ať už to ale neprodlužuji, pojďme rovnou k samotnému receptu. :)


Co budeš potřebovat?

- 120 g mletého hovězího masa
- lžíce řeckého jogurtu
- žloutek
- 1/2 cibule
- 1/2 stroužku česneku
- trocha šťávy z citronu
- sůl, pepř, provensálské koření, chilli
- olivový olej

- 2 plátky sýra
- rajče
- salát
- cibule
- 1/2 avokáda

- 2 lžíce jogurtu
- římský kmín, kari, sůl, pepř
- 1/2 stroužku česneku

- 2 housky (chia bochánek z Kauflandu)

(na 2 porce)


Postup

Nejdůležitější hned ze začátku. Do mísy dej mleté maso, na (co nejvíc) drobno nakrájenou polovinu menší cibule, sůl, pepř, trochu provensálských bylinek, žloutek, trochu šťávy z citronu, drcenou polovinu stroužku česneku a lžíci jogurtu. Jogurt rozhodně doporučuji řecký, tučný - má být odlehčenější verzí majolky, tak ať to i tak stojí za to! 

Směs pořádně smíchej - nejlépe rukama - než se z ní stane celistvá "hrouda". :D


Maso nech chvilku odpočívat. Ať do sebe nasákne všechny chutě. Mezitím můžeš připravit jogurtovou "zálivku", kterou později použijeme místo kečupu a majolky. Já zbožňuju všechno s římským kmínem a kari, takže jsem právě tyto dvě ingredience smíchala ještě s druhou polovinou stroužku česneku, solí, pepřem a jogurtem. Co se kari a římského kmínu týče, nasyp tam tolik, kolik tobě chutná. :) 


Další bod, co by neměl být opomenut, je připravení zeleniny - salátu, avokáda, rajčete a cibule. Připrav si rovnou i plátky sýra. 

Poté už konečně pojďme tvarovat burgery. Masovou směs rozděl na dvě poloviny, vytvaruj je v kulatou placku a doprostřed každé z nich udělej menší důlek. 



Teď už máš vlastně vše připraveno. Stačí už jen rozehřát pánev s trochou olivového oleje, na tom z každé strany osmahni burgery (když je převrátíš, nezapomeň navrch přidat plátek sýra, ať se hezky rozteče).


Na tom, co se vypeklo z masa, osmahni rozpůlenou bulku. Klidně ji můžeš olivovým olejem navíc ještě pomazat, ať je křupavější.


Jakmile je vše hotové, na každou polovinu bulky namaž kari zálivku, přidej plátky avokáda, rajčete, cibule, samotné maso, navrch salát a je hotovo. Čas se pořádně nadlábnout!



Dobrou chuť! :)





Nikol

Nikol Mudrová

8 komentářů:

  1. Vypada uzasne. Jinak treba ja nejim moc maso (nechutna mi), ale burgery muzu. Na domaci maso jsem si ale nikdy netroufla, jsem takove kuchynske tele :)
    Ale treba v Zahrebu jsme chodili do jedne burgrany a to byla slast. Uzasne kombinace, skvele pripraveno. Jmenovalo se to Submarine. Tak se treba muzes inspirovat pro priste jejich menu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Tenhle bys určitě zvládla. Až jsem se divila, jak lehký a rychlý to bylo. :) A pokud se někdy ocitnu v Záhřebu, vyzkouším. :D

      Vymazat
  2. Tyjo, zas mi děláš chutě :D teď jsme dělali takový domácí burgery na horách ve Francii a místo zálivky jsme dali guacamole a normálně bych se po tom fakt ujedla :D
    www.linheart.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že je avokádo s burgerem nejlepší kombinace? :O :D Nám právě dělali v Marriottu krůtí s avokádem a dokonce i v celozrnný housce a byla to slast. <3

      Vymazat
  3. Říkat 20ti procetnímu eidamu sýr, může jen opravdu zoufalec a ještě si touhle umělou hmotou kazit burger, tfuj tfuj tfuj xD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, že "light" sýry většinou nejsou úplně nejluxusnější, ale dokud mám určitý zdravotní problémy, tak si ho dám radši, než kdybych si neměla dát žádný. ;))

      Vymazat