Zdravá Focaccia | Read Eat and Live

Zdravá Focaccia

Tepla konečně pominula, haleluja. I když v tomto momentě bych raději znovu brala 35 stupňové horko, než bouřku. Sedím totiž doma sama, okolo mne jen hromy, blesky a můj strach. Nene, tohle počasí pro mě prostě není. Raději jsem se šla odreagovat pečením, jinak to nešlo. Strach mi očividně mé pekařské schopnosti zlepšuje, protože zdravější verze Focaccie, která mi teď provoněla barák, je zatraceně dobrá! 


Jedná se o takzvaný "chléb chudých" - italský chléb, podobný základu na pizzu. Dobře se hodí k vínu, jako předkrm, pečivo k salátu... Hlavní je, že si Focacciu můžeš ochutit, jak jen chceš. Často bývá například s olivami, sýrem, masem, bylinkami, či cibulí. Záleží jen na tobě a na tvé fantazii. Ta má dnes zavelela parmazán, česnek a olivy, ovšem stala se jedna nehoda. Olivy jsem snědla včera k večeři. Buuu... Ale nevadí, o to víc sýru tam dám. Tak! :D

Co budeš potřebovat?
- 1/2 hrnku celozrnné žitné mouky
- 1/2 hrnku mletých slunečnicových semínek
- lžička prášku do pečiva
- 3 vejce
- 150 g odtučněného tvarohu
- lžíce olivového oleje
- špetka soli

- parmazán 
- česnek


Postup
V nějaké misce smíchej všechny suché ingredience - mouku, mletá semínka, prášek do pečiva a sůl. 


To vzniklé směsi postupně přidej vajíčka, tvaroh a olivový olej. Ze všeho propracuj mírně tekuté těsto, které nalij do vymazané formy s pečícím papírem. 


V tomhle momentě jsem zapomněla do těsta koncem vařečky udělat několik dírek, aby se netvořily bubliny. Ty tenhle krok rozhodně nevypusť. Pokud se tak ale bohužel stane, nebreč, nezoufej. Já je tam udělala 5 minut před dopečením a nic se nestalo. :) 
No, a teď už dej Focacciu péct do trouby předehřáté na 180 °.


Po prvních 10 minutách "chléb" potři česnekem, pokápni olivovým olejem a přisyp nastrouhaný parmazán. 


Poté peč ještě dalších 20 minut a je hotovo. Lehké, ne? 




Dobrou chuť. :)


Nikol


Nikol Mudrová

7 komentářů:

  1. Tak tu musím zkusit,vypada přímo božsky :D !

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem Focacciu zrovna dopekla. Vypadá nádherně a chutná ještě líp! Děkuji za skvělý recept! Lucie

    OdpovědětVymazat
  3. Nikol, díky za více receptů, musím vyzkoušet :-) Mám velkou radost, že jsem tvoje recepty objevila :-)

    OdpovědětVymazat