Celozrnná pizza | Read Eat and Live

Celozrnná pizza

Asi každý bude souhlasit s tím, že pizza je skvělá. O to víc, když je domácí. Navíc to je perfektní varianta obědu na cesty. V autobuse, při prohlídce Berlína... No uznej, není to lepší, než nějaká obyčejná houska se salámem? :) 


Co budeš potřebovat?

- 1 a 1/2 hrnku celozrnné žitné mouky
- 3/4 lžičky třtinového cukru
- špetka soli
- 2/3 droždí
- 1 a 1/2 lžíce olivového oleje
- voda

- pasírovaná rajčata
- čerstvá rajčata
- stroužek česneku
- oregano, sůl, pepř
- paprika
- 2 - 3 plátky Schwarzwaldské šunky
- mozzarella + sýr dle vlastní volby



Postup

Úplně jako první si připrav kvásek - ze 100 ml vlažné vody, droždí a třtinového cukru. Vše promíchej a nech chvíli "odpočinout".

Mezitím smíchej mouku se solí. Jakmile se kvásek začne tzv. "probouzet", přidej ho k mouce. Nezapomeň ani na olivový olej. Pořádně vše zamíchej a podle potřeby ještě přidej vodu.


Výsledné těsto ještě z vrchu trochu pomoučni a nech asi hodinku kynout na teplém místě. 


Poté už stačí jen smíchat pasírovaná rajčata s oreganem, solí, pepřem a prolisovaným česnekem...


...směs namazat na těsto rozprostřené do placky libovolného tvaru a je téměř hotovo. Teď záleží jen na Tobě, jak pizzu ochutíš. Já použila, co jsme zrovna měli v ledničce :D - mozzarellu, Schwartswaldskou šunku, sýr podobný Goudě, rajčata, papriku a toť vše. :) 


Troubu předehřej na 180 ° a pizzu peč přibližně 30 minut. Spíše ale méně, než více, ať Ti taky takhle nezhnědne. :)


Dobrou chuť. :)



Nikol


Nikol Mudrová

6 komentářů:

  1. Zbožnuji a vždy jsem zbožnovala pizzu! Je docela šílené, že jsme ji rok neměla :O právě z hlediska mého zdraví. Avšak tota vypadá úplně skvěle a věřím, že byla vskutku dobrá. :)
    Rozhodně bych v nejbližší době vyzkoušela! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tahle je rozhodně neškodná, i když si myslím, že by sis měla udělat radost a dát si i pravou pizzu. Protože proč ne... :))

      Vymazat
  2. Celozrnnou pizzu miluju a peču ji v celku často,ale ještě nikdy jsem nedělala kynutou, tak snad ji v nejbližší době vyzkouším :) !

    runeatandtravel.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě taky zatím dělala nekynuté, docela jsem se kynutého těsta bála. Ale je fakt dobrá. :))

      Vymazat
  3. Také ji často dělám :) Prostě nejlepší jídlo! :D

    OdpovědětVymazat