Domácí žitné bulky | Read Eat and Live

Domácí žitné bulky

Není nad čerstvé, domácí pečivo. Už strašně dlouho jsem se odhodlávala k tomu, abych si nějaké upekla. Vždy mě ale odrazovalo droždí. Co když mi těsto nenakyne? Co když to nebude dobrý? Pf. Nakynulo a houstičky chutnaly skvěle! Aby taky ne. Vždyť z žitné mouky chutná dobře téměř všechno! :)


Co budeš potřebovat?

- 250 g hladké celozrnné (žitné) mouky
- 100 ml vlažného mléka
- vejce
- 1/3 kostky droždí
- lžíce oleje
- 1/2 lžíce octa
- lžička drceného kmínu
- špetka soli
- kmín a mořská sůl na posypání


Postup

Já nejprve navážila mouku, udělala si v ní důlek a v něm jsem založila kvásek - droždí a trocha vlažného mléka.


Jakmile se kvásek začal "probouzet", přidala jsem ostatní suroviny a vypracovala lepivé těsto. To jsem v míse zavřela a dala na teplé místo kynout.


Po dvou hodinách jsem z těsta vytvarovala bulky, přibližně velikosti dlaně. Dala jsem je na plech vyložený pečícím papírem a nechala je ještě dalších půl hodiny kynout. Poté je už stačilo jen potřít mlékem, posypat kmínem, solí a dát péct na 170 ° přibližně na 30 minut. 

A víš, jak chutnají nejlépe? S domácími burgry! Recept bude také, slibuji. :)


Dobrou chuť. :)


Nikol

Unknown

17 komentářů:

  1. Ano, rozhodně není nad domácí pečivo, to je nejvíc! Většinou jsem pořád pekla jenom chleba, ale bulky ještě ne, ty musím rozhodně zkusit podle tvého receptu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zas nepekla chleba, takže já musím rozhodně zkusit zas ten. :)
      A dej vědět, jak chutnaly. :))

      Vymazat
  2. Vzheldem k tomu, že jsem si nedávno koupila žitnou mouku a že nastávají dlouhé podzimní odpoledne, vidím to, že to mile ráda vyzkouším. :) S kombinací do zdravého hamburgeru vypadají uchvatně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je jasná volba! :D A během týdne se pokusím přidat recept na burger, ať to máš komplet. :)

      Vymazat
  3. Dokonalost :) ! Už se nemůžu dočkat celýho burgeru :D !

    runeatandtarvel.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. To vypadá moc dobře. Před pár dny jsme s manželem přešli na stravu bez bílé mouky a recept na žitné pečivo se vždy hodí! Ten určitě vyzkouším :-)

    www.kralicimama.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímalo by mě jestli jde tady nahradit mléko vodou ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, tak to jsem vůbec nezkoušela. Ale pokud chceš nahradit mléko kvůli laktóze, zkusila bych použít třeba to bezlaktózový, nebo třeba mandlový. :)

      Vymazat
    2. No já právě nemůžu mléko vůbec a nemůžu ani tyhle náhražky :/

      Vymazat
    3. Tak to nevím. :( Vzhledem k tomu, že v mlíku se dělá kvásek, tak nevím, jak by se choval bez něj. :( Ale můžeš zkusit. :))

      Vymazat
    4. ahojky drozdi muzes zadelat i ve vodě ale delam ho bokem trochu teplejší vody cukr rozdrobim drozdi a lehce zasypu moukou.trva trošku déle ale funguje to.

      Vymazat
  6. Zdravím, já jsem recept dneska zkoušela a dost s bídným výsledkem, nevím proč, recept jsem v ničem nezměnila. Je mi to líto, ale z bulek byly regulérní šutry.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si nenechala nakynout ty samotne bulky... kazdy kynuty testo,se musi nechat kynout i v tom konecnem tvaru

      Vymazat
  7. Taky jsem dnes vyzkoušela a z těchto poměrů surovin nelze vypracovat vůbec nic natoz těsto, takže vyhozené peníze za kvalitní suroviny...

    OdpovědětVymazat
  8. Ale lze,jento chce trochu cviku,testo se velmi lepi,musi se michat vareckou,kdyz ho nechas trochu nakynout a pak propracujes rukama,pujde to uz mnohem lepe...pak tvaruj bulky a opet nech klidne hodinu kynout... kvalitni chleba se dela klidne i cely den...

    OdpovědětVymazat