Vegetariánské burgery z červené řepy | Read Eat and Live

Vegetariánské burgery z červené řepy

Je to tady. Recept roku. Nebo minimálně posledních několika měsíců. Vegetariánský burger, u kterého ti vůbec nebude vadit, že tam není maso. Nebo že je tam dokonce zelenina. A to, prosím, sama jsem milovník masa, kterého když mám nedostatek, tak jsem naštvaná, nervózní a zlá. Vůbec nepřeháním, mé okolí to klidně může potvrdit. :D 

Už ale nebudu počáteční řeči prodlužovat. Stejně to nemá cenu. Prostě musíš uvařit a ochutnat. Jen tak pochopíš. ♥


Co budeš potřebovat?

- 2 červené řepy
- 3 střední mrkve
- cibule
- stroužek česneku
- plechovka cizrny
- 100 g ovesných vloček
- vejce
- 3 lžíce olivového oleje
- pažitka, petrželka
- sůl, pepř

- celozrnné bulky
- hummus
- ledový salát
- rajčata


Postup

Pro začátek by bylo vhodné rozmixovat cizrnu s vločkami a vajíčkem. Jakmile se ti všechno spojí a vznikne jakási nevábná kaše, dej jí na stranu do nějaké misky.



Poté oloupej a rozmixuj i řepu s mrkví. Samozřejmě, pokud chceš, můžeš to po staru i nastrouhat. Ale... přiznejme si to, to by byla minimálně půl hodina navíc. :D


Tímto máme základ připraven a můžeme na troše olivového oleje osmahnout cibuli a prolisovaný česnek. Hned, jak začne trochu hnědnout, přidej na pánev i řepu s mrkví, vše pořádně promíchej a počkej, dokud zelenina nezměkne. 


Než se pustíme do míchání cizrnové kaše se zeleninou, je nutné z ní vymačkat veškerou tekutinu. S tou by totiž burgery sotva držely pohromadě. :)


Přichází ta fáze, v níž si pořádně ušpiníš ruce. Zeleninovou směs dej do mísy k cizrně, přidej bylinky, osol, opepři. 


Teď si nezapomeň umýt ruce a pořádně jimi směs spoj do víceméně celistvého těsta. Jo, a nezapomeň, že mrkev s řepou se vařily, takže to vše nech vychladnout. Nestrkej tam ruce hned, nedočkavě jako já. :D


Burgery se neboj dělat větší, takové akorát do dlaně. Mělo by jich vyjít přibližně 6 kusů. 


Můžeš je skladovat v ledničce a připravovat postupně, nebo je rovnou všechny osmahni na troše olivového oleje. Pěkně z obou stran, aby se i vevnitř propekly.


Teď pozor. Samotné servírování povznese burgry do úplně nového levelu. Jak může být burger zdravý, vynikající a bezmasý? Poslední z bodů jsem celým receptem vysvětlila. Teď k těm předchozím. Za prvé - nekupuj umělé a suché burgerové bulky, udělej si vlastní. Za druhé - kašli na tatarku, kečup... Namaž na housku pořádnou porci hummusu a úspěch je zaručen. No, a za třetí - nezapomeň na zeleninu. :)

Nezbývá už nic jiného, než popřát Ti "dobrou chuť", zakousnout se a užít si ten výjimečný okamžik. ♥




Nikol


(Původní recept můžeš najít u Donala Skehana)


Nikol Mudrová

7 komentářů:

  1. Tyjo! Vypadá to skvěle, ultra zdravě a i docela snadně! To bude opravdu recept roku :D
    Jen jak říká můj brácha... to maso je na tom to nejlepší:D
    Getmovin by Deni

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To teda bude recept roku! A bráchovi řekni, že to maso tam vůbec nechybělo. Zaknousnout se bylo do čeho, červený to bylo a chutnalo to jako nebe. Co víc si přát? :D

      Vymazat
    2. A to, prosím, říkám jako milovník masa - jen takový dodatek. :DDD

      Vymazat
  2. To vypadá velmi lákavě. Řadím mezi recpety, které chcí příležitostně vyzkoušet. Jen to asi budu vařit jen pro sebe - manžel má sice červenou řepu rád, ale obávám se, že hamburger z ní neocení, je v tomhle dost konzervativní. Takže bude trvat na tom, aby byl hamburger z masa a z řepy salát ;-).
    http://werka13.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý, už jsem se receptu nemohla dočkat :D ! Jsou v něm samý dobrý věci :D, jen pánskou polovičku rodiny moc nenadchne,tak ho udělám mamce nebo kamarádkám :D !

    runeatandtravel.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pánské polovičky ať se jdou bodnout, pořádně se s mamčou a kamarádkama nadlábni. :) :D

      Vymazat