Blogmas III. (kokosky a skořicové sušenky) | Read Eat and Live

Blogmas III. (kokosky a skořicové sušenky)

Já ty prázdniny naprosto zbožňuji. Pokud mě sleduješ na instagramu, určitě chápeš, proč. Pokud ne, myslím, že i tak to pochopíš úplně jednoduše. Mám čas na snídaně! Já si nemůžu pomoct, ono to i chutná víc, když si dám záležet. Nemusím dát jen co nejrychleji vařit kaši, v mezičase nakrájet ovoce na "conejrychlejipoživatelné" kousky a šup s tím vším do misky. Hlt, hlt a jede se do školy. Pf. Dva týdny tohle nemusím řešit. Dva! Hohoho. Myslím, že tohle je ten nejlepší dárek, co mi Vánoce mohly přinést. Tímto se předem omlouvám všem, kteří budou otravováni mými skoro každodenními fotkami jídla. Když já si to prostě po té dlouhé době musím užít se vší parádou... :D


A ne jen snídaně, svačinky... I vše ostatní. Hlavně čas. Ne nadarmo se pořád opakuje, že čas je neocenitelný. Nevím, jak Ty, ale můj normální den je jen škola, rychle uvařené jídlo a postel. Když mám štěstí, i trocha cvičení. Jenže kde je čas pro rodinu? Pro kamarády? Pro odpočinek? Pro samu sebe? Občas si to ani neuvědomujeme, ale měli bychom být vděční za vše. Za každou maličkost. Můžeš si s kamarádkou popovídat? Jen tak v klidu, bez ostatních čumilů ve škole? Ať už je to deset minut po cestě na autobus nebo hodinka na kávě kavárně. Vše se počítá. 

Ne, že bych si toto uvědomovala jen o Vánocích. Jen to na mě tak padlo. Všechny ty pohádky, koledy, čas. Proč se o to nepodělit? Když jsou ty prázdniny, proč nevyužít možností, které s sebou přináší. Udělej snídani pro celou rodinu. Vyjdi někam se svými nejbližšími, kamarády. Potěš sebe, i ostatní. Šiř dobrou náladu. Vždyť s úsměvem jde všechno lépe. :) 

Mimochodem, už jsem se zmínila, jak skvělé je mít místo, kam můžu všechny své myšlenky takhle "vykřičet"? Nikdy jsem nebyla fanoušek deníčků. Pokaždé to skončilo u zápisků typu "Dneska jsem byla ve škole a k obědu jsme měli kuře na paprice." :D (bylo mi sedm! :D) Nevím, čím to je. Je blog něčím jiný? Má schopnost ze mě vydolovat něco víc? Who knows? Každopádně jsem za něj ráda. Ráda bych také byla, kdyby se mi dařilo čas od času sem nějaké ty své veledůležité myšlenkové pochody napsat. Ani nevíš, jak je to terapeutické. 

Aby se mi ale mozek přeci jen nepřeškvařil, vraťme se k jídlu. Ona je to přeci jen jistota, které by se měl každý držet. Navíc jsem slibovala vánoční cukroví. Takže tady je, prosím. :) 

Kokosky

Co budeš potřebovat?

- 200 g kokosu
- 4 bílky
- 2 lžíce agáve sirupu (nemusí být)
- vanilkové aroma
- špetka soli


Postup

Kokos - to je moje. A o Vánocích bývají kokosky jedním z mých nejoblíbenějších cukroví. Vždycky po štědrovečerní večeři sáhnu po perníčku, a pak po kokosových pusinkách. No, a když jsem vymýšlela, co bych mohla udělat za "zdravé" recepty, tohle byla jasná volba. Ne, že bych se chtěla vyhnout cukrům a tukům za každou cenu. Panebože. Jsou Vánoce! Jenže když jsem šíleně přeslazená a stejně mám chuť na něco kokosového, přecpu se a je mi špatně. Bum. Letos se to konat nebude. Jakmile se přesladím těmi klasickými pusinkami, přijde na řadu tato kokosová bomba. Jak na ni?

V první řadě si určitě vyšlehej bílky. Do tvrdého sněhu. Do něj následně opatrně přimíchej zbytek ingrediencí. Může to být jednodušší?

 Vlastně i jo. Tvarovat kokosky totiž žádná legrace není. Všechno se dá ale zvládnout. Prostě naber trochu hmoty, splácni z ní nějakou hroudu a šup s tím na plech. Jen by se možná vyplatilo dělat kokosky menší, než jsem je dělala já. Kokos je přeci jen docela sytý, co si budeme povídat... Tak ať se nepřecpeš jen jedním, dvěma kousky a zbyde místo i na ostatní. :)

Co se pečení týče, to postačí přibližně 15 minut v troubě předehřáté na 170 °. Jakmile začnou okraje zlátnout, je hotovo (když hnědnout, je nastopro hotovo :DD).



Skořicové sušenky

Co budeš potřebovat?

- 250 g žitné mouky
- 2 vejce
- 2 lžíce kokosového oleje
- lžička kypřícího prášku
- 4-5 lžic agávového sirupu
- lžíce (nebo víc) skořice
- lžička citronové kůry
- (mléko)


Postup

Opět začneme s vajíčky. Spolu s agáve sirupem je vyšlehej.


V další misce smíchej mouku se skořicí, kypřícím práškem a citronovou kůrou. To vše následně smíchej s vajíčky a přidej ještě rozpuštěný kokosový olej.


K vypracování těsta jsem nakonec potřebovala nejen sílu, ale i trochu mléka, aby se to tak nerozpadalo. Takto připravené těsto zabal do fólie a dej alespoň na čtvrt hodinky odpočinout do lednice. 


Teď už přichází ta nejlepší část. Vyválej těsto a vykrajuj, jaké jen tvary chceš. Případně je špejlí ještě dokrášli.



Pak už ale šup s tím na 15-20 minut do trouby. Ta by měla být předehřátá na 180 °. 



Mňam. Sice nic nemá na klasické, přeslazené cukroví od babičky a mamky, ale víš co? Tohle mu šlape na paty. Rozhodně se neboj péct zdravě. Není to o "hubnutí o Vánocích". Je to o tom, že to prostě taky chutná dobře. :)

Přeji tedy dobrou chuť a krásnou čtvrtou adventní neděli. :)



Nikol

Nikol Mudrová

4 komentáře:

  1. Hele koukám že máme stejný recept na sušenky. :D No nejsou velkej zázrak ale jako ne úplně přeslazený zdravější cukroví jsou bezva. S kouskem hořký 90% čokolády a trochou koření do perníčku jsou fajn. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsi ho našla na instagramu? :D Kupodivu mě chutnají tak, jak jsou. Nemusím moc ty extrémně přeslazené věci, takže tohle je perfektní třeba ke kávě nebo jen tak na uzobnutí.:)

      Vymazat