Brownies | Read Eat and Live

Brownies

Dneska jsem jen tak pro jistotu otevřela svůj diář. Hádej co. Na příští týden tam nemám ani čárku! Až na to, že pátek je poslední den školy před prázdninami. Chápeš to? Ono to tak uteklo! Dokonce i ty nesnesitelné tři týdny plné šprtání a zívání. Haleluja. Tak snad se konečně všechno vrátí do normálu.

Hned první rest, co jsem se rozhodla dohonit, je něco skvělého. Naprosto dokonale vynikajícího. Nepředstavitelné, čokoládovo-čokoládové brownies. Nedávno měl totiž taťka narozeniny. Dlouho jsem přemýšlela, co mu sakra upeču za dort. Nakonec to ani nebyl dort. To jsem vzdala hned, jak jsem si uvědomila, že u něj prostě na plné čáře vyhrává cokoliv čokoládového. Co by tě napadlo první? Já myslím, že brownies. Zvlášť po předchozím úspěchu s tím fazolovým. Chápej, když už se doma můžou přetrhnout o něco tak zdravého, jako je fazolové brownies, úspěch toho normálního je předem nastopro zajištěn. Ha. Kdo je génius?

Každopádně i to jsem krapet upravila - místo bílé mouky žitná, místo cukru agáve sirup. Aby se ale neřeklo, tak čokolády jsem naopak přidala. :D



Co budeš potřebovat?

- 140 g čokolády na vaření (51 %)
- 1 a 1/2 hrnku žitné mouky
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce agáve sirupu
- 2 vajíčka
- 1/4 hrnku holandského kakaa
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 3 lžíce kávy
- špetka soli
- případně kokos a mléko


Postup

Základem těsta je čokoláda, tudíž s ní také začneme. Do nějakého kastrolu nalij vroucí vodu a teprve na to polož nějakou nádobu na vaření (dostatečně velkou, aby se nepotopila, i s tím už mám zkušenosti :DD). Do ní dej 100 gramů čokolády nalámané na kostičky, 3 lžíce másla a 2 lžíce oleje.


Na mírném plamenu nech vodu v hrnci pod nádobou probublávat a směs s čokoládou míchej, dokud se vše neroztopí a nespojí.


Chvilku nech směs vychladit, aby se s tím dalo dále pracovat. Nezapomeň ani na kávu, kterou musíš nejprve uvařit a nechat vychladit. No, a jakmile je oboje alespoň vlažné, nejlépe při pokojové teplotě, smíchej čokoládu, kávu, vajíčka, agáve sirup a sůl.


Před posledním "dokrášlováním" celého receptu je na řadě ještě jedna nutnost - mouka a kakao.


Teď to nejlepší. Zbytek čokolády - 40 gramů - nakrájej na malé kousíčky. Ty se totiž v těstě pěkně roztečou a vyšvihnou brownies do úplně jiného levelu!


Já ke kouskům čokolády přidala ještě trochu kokosu - další příchuť, na kterou si taťka potrpí. Není to ale vůbec nutné, v původním receptu nebyl (to jen že jsem skvělá dcera). Další věc, co jsem na závěr přidala, bylo mléko. Těsto mi přišlo až moc husté, tak jsem ho mírně naředila. Záleží jen na Tobě. :)


Už stačí jen rozprostřít vše do plechu s pečícím papírem, dát péct na 40 minut do trouby předehřáté na 160 ° a je hotovo. :)


Po upečení rozkrájej buchtu na malé čtverečky a můžeš servírovat. Upřímně? Lepší než dort! 


Dobrou chuť. :)


Nikol


Nikol Mudrová

5 komentářů:

  1. No páni,dokonalý :) !
    Jenom se vždy bojím používat žitnou mouku do pečení,není pak výsledek až moc hutný ?

    runeatandtravel.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se opravdu neboj. Já peču už jen z žitné mouky. :) Neříkám, že to není o něco hutnější, než mouka jiná, ale její chuť to plně vynahradí. Opravdu. ♥

      Vymazat
  2. No tak to musím přes svátky určitě zkusit, budu zvát rodinu na oběd, takže super typ na dezert! :))
    http://www.prikrylovatereza.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Zo všetkých koláčikov na svete najviac milujem brownies :-)

    OdpovědětVymazat