Krémové chřestové rizoto | Read Eat and Live

Krémové chřestové rizoto

Dostala jsem neskutečnou chuť na Basmati rýži. A na rizoto. Samozřejmě tedy existuje i lepší druh rýže, ze které se rizoto vaří, jsem teď asi kuchařský barbar a Italové se na mě budou dívat s odporem, ale co... Nevadí! Náhodou to bylo vynikající, víceméně i rychlé a vůbec ne namáhavé. Takový ten recept pro líné dny plné seriálů, knížek a lenošení. 

Jestli právě takový den máš, zvedni se. Protáhni si nohy. Zaplakej si nad krájením cibule. Po nějaké té půl hodince se opět můžeš natáhnout k dalšímu dílu třeba Grey's anatomy (protože Derek!! ♥) s miskou/talířem naprosté lahody. Není zač. :D



Co budeš potřebovat?

- 1/2 hrnku rýže na rizoto (což já jsem neměla, takže posloužila i Basmati)
- 1 a 1/4 hrnku vepřového vývaru (může být i zeleninový)
(případně i kousky masa z vývaru)
- 1/4 hrnku smetany na vaření
- 1/4 hrnku bílého jogurtu
- 3 bílé chřesty
- cibule
- stroužek česneku
- 1/2 menší cukety
- cherry rajčata
- čerstvé máslo
- hrst bylinek (oregano, bazalka, petržel...)
- parmezán 

(na 2 větší porce) 


Postup

Začneme s chřestem. Odkroj jeho zdřevnatělé konce, oloupej a nakrájej na menší kousky. Nech ho tři minutky vařit ve vroucí vodě s trochou citrónu a soli. Opravdu stačí jen ty tři minutky, poté se dovaří v rizotu. Jen nezapomeň chřest slít a zalít pro změnu studenou vodou, ať zůstane křupavý.

Teď přijde na řadu ona brečící část. Musíš totiž nakrájet cibuli. Tu následně osmahni na másle. Jakmile začne zlátnout, přidej rýži. Pořádně jí smíchej s cibulkou a směs zalij vývarem.

Během vaření do hrnce přidej i prolisovaný česnek, nakrájenou cuketu, smetanu a jogurt. Vše po chvilkách promíchávej, ať se to na spodku nepřipálí. Jakmile začne tekutin ubývat a rizoto houstnout, je čas na bylinky, rajčata a chřest.


Poté už jen čekáš, ať se vše prohřeje a chutě se spojí. Případně můžeš ještě přidat trochu soli, či pepře. Ale jinak už máš vlastně hotovo.


Stačí jen ňamku naservírovat s kousky parmezánu, dalšími bylinkami a všechno sníst.




Dobrou chuť. :)


Nikol

Nikol Mudrová

Žádné komentáře:

Okomentovat