Chia palačinky s hořkou čokoládou | Read Eat and Live

Chia palačinky s hořkou čokoládou

Každej má rád palačinky, žejo. A každej je chce mít ve svým jídelníčku, i když se snaží jíst zdravěji. Nebo alespoň já ano. Každopádně jsem dosud vyzkoušela hned několik druhů - klasické celozrnné, ovesné, proteinové, kakaové... Můj poslední výmysl však předčil všechny zmíněné. Dokonce na několika levlech. Díky chia semínkům se do těsta nemusí dávat tolik mouky a palačinky tak nejsou tolik "křupavé", ale spíše měkké. Jemnější. Jestli to teda dává nějaký smysl. :D Jestli ne, nezbývá nic jiného, než je vyzkoušet. Pak určitě pochopíš. 


Co budeš potřebovat?

- 1/2 hrnku celozrnné žitné mouky
- 3/4 hrnku mléka
- vejce
- 1/2 lžíce chia semínek
- kapka vanilkového aroma
- kapka tekuté stévie
- 1/2 lžičky citronové kůry
- čtvereček hořké čokolády
- kokosový olej
- datlový sirup, oříšky, sušené ovoce na dozdobení

(na dvě větší palačinky a jednu menší)


Postup

U palačinek je podle mně důležitá hlavně konzistence těsta. Mělo by být spíše tekutější, než hustší, aby se na pánvi lépe roztékalo. Jak toho docílíš?

Nejdřív vyšlehej vajíčko s trochou vanilkového extraktu a stévie. Do toho následně přidej chia semínka, promíchej a během šlehání postupně mouku s mlékem. Nakonec přijde řada i na citronovou kůru. Těsto nech chvilku odležet. Přeci jen, chia semínka do sebe nějakou tu tekutinu ještě nasáknou, tak případně ještě zřeď trochou mléka. :)


Směs nalij naběračkou na pánev s trochou kokosového oleje. Krouživým pohybem směs rozprostři po  celé ploše. Poté, co je horní strana palačinky celá matná, palačinku otoč. Nalámej na její půlku polovinu kostičky hořké čokolády. Ta se tam rozteče a věř, že to je ta nejlepší věc! Klidně v této fázi přidej i kokos. Ten já doma neměla, ale jinak by to bylo jasný. :D


Už stačí jen palačinku zabalit, ozdobit oříšky, sušeným ovocem, datlovým sirupem a je hotovo. Na nic nečekej a jez. Dokud je ještě čokoláda uvnitř teplá - to je totiž vážně lahoda! <3




Dobrou chuť. :)



Nikol

Nikol Mudrová

Žádné komentáře:

Okomentovat