Ovesný jablečný koláč | Read Eat and Live

Ovesný jablečný koláč

Podzim by se měl nést v duchu nejen dýní, ale i vůně skořice a spousty jablek. Přesně to splňuje tento "epl páj". Společně ještě s dekou a seriálem nutnost do nepříjemně chladných, propršených a zatažených dní. Přestože nebudeš nic dělat - jen lenošit - nemusíš se ani cítit blbě za "přejídání". Nebo alespoň ne tak moc blbě. Nejedná se o typický, přeslazený jablečný koláč, jak ho známe od babiček, či z kaváren. To mu však na chuti vůbec neubírá. Jablka s datlovým sirupem cukr zajistí naprosto dostatečně, ovesné vločky dodají svou specifickou chuť a když nevynecháš ani celozrnnou mouku jako já (takový to, když na bytě jí mám přebytek a doma žádnou :D ), koláč bude dokonalý! Ani ti nepřijde, že je to vlastně nějaká zdravější verze. :) 

Jak na něj? 


Co budeš potřebovat?

- 3/4 hrnku pšeničné mouky (celozrnné)
- hrnek ovesné mouky (namleté vločky)
- lžíce datlového sirupu
- 1/2 hrnku čerstvého másla
- 4 lžíce studené vody
- skořice
- špetka soli

- cca kilo jablek (5 jablek)
- 3 lžíce vanilkového pudingu
- 150 ml vody
- lžíce datlového sirupu
- vanilkový lusk
- šťáva z poloviny citronu
- skořice


Postup

Začni s těstem. Obě mouky prohněť s máslem, datlovým sirupem, skořicí, vodou a špetkou soli do celistvého, nelepivého těsta. To nech alespoň půl hodiny v lednici.



Zatímco se těsto chladí, přichází na řadu příprava jablečné směsi. 3 jablka nakrájej na malé kostky a spolu s citronovou šťávou, datlovým sirupem a skořicí je dej do kastrůlku.


Ve vodě rozmíchej vanilkový puding, zalij s ním jablka a začni vařit. Nezapomeň ani na vanilku! Z lusku vyndej co možná nejvíce semínek to jde a k jablkům vhoď i samotný lusk. Když se spolu se vším uvaří, více bude cítit vanilková chuť. A ke konci vaření, až je směs hustá asi jako puding, ho samozřejmě vytáhni.


Vychlazené těsto rozlož/rozválej do vymazané formy. sem tam ho vidličkou propíchej a...


...přidej směs jablek.



Navrch naskládej zbylé dvě jablíčka nakrájená na tenké měsíčky a pomazej je trochou vody s datlovým sirupem (ať se v troubě nevysuší). Koláč peč v troubě předehřáté na 180 ° 25-30 minut.


Dobrou chuť. :)







Nikol

Nikol Mudrová

2 komentáře:

  1. Vypadá užasně.. Miluju jablka a určitě zkusím
    www.bigredevil.blogapot.cz

    OdpovědětVymazat